1.6 C
Sarajevo
11/29/2023
Naslovnica BiH Dodik želi odcjepljenje Republike Srpske. Ekonomisti: To bi bilo samoubojstvo

Dodik želi odcjepljenje Republike Srpske. Ekonomisti: To bi bilo samoubojstvo

MILORAD Dodik već godinama govori o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine, a to se čini i jasnim ciljem sadašnje vlade u Banja Luci. No ekonomisti upozoravaju kako bi to i gospodarski bilo samoubojstvo, piše Deutsche Welle.

Prilikom ponovnog izbora za predsjednika svoje stranke SNSD Milorad Dodik je još jednom najavio kako će “inicirati sporazum o mirnom razlazu Federacije BiH i RS” jer je “srpsko ujedinjenje krajnji cilj SNSD-a”.

“To bi neminovo dovelo do ponovnog oružanog sukoba”

Ekonomski stručnjaci misle drugačije, a ne vjeruju da bi to bilo i od koristi za stanovnike tog entiteta. Admir Čavalić, ekonomski analitičar i predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku u Zastupničkom domu Parlamenta FbiH smatra kako je odcjepljenje RS-a “nemoguć scenarij jer entiteti za to nemaju pravnih mehanizama” i kako bi to neminovno doveo do ponovnog oružanog sukoba i “iznimnim ekonomskim štetama, posebno za entitet RS”.

“Zaustavila bi se ekonomska perspektiva, ne samo RS, već i dijela regije Zapadnog Balkana. Gubi se desetljeće rasta, slično kao i tijekom ’90-tih godina”, misli Čavalić. “Ovi pokušaji mogu utjecati na daljnju ekonomsku izolaciju RS-a, što i sad stvara probleme, posebno u pitanju razvoja temeljne infrastrukture.” On podsjeća kako je BiH ionako manje razvijena europska zemlja koja ne može napredovati bez inozemne podrške kroz projekte, kredite itd.

Problem je već i sam novac

S druge strane, i za stanovnike Republike Srpske bi bio problem već i novac kojeg sad imaju u džepu: “Pokušaj narušavanja nacionalne valute značilo bi potencijalno siromaštvo od 50% i više posto za običnog građanina u RS. Tko je relativno bio bogat ili pripadao srednjoj klasi, a bez pokrića u inozemnim valutama, preko noći mogao bi završiti na prosjačkom štapu”, procjenjuje ovaj ekonomist. Već i zbog toga odcjepljenje RS smatra kao „nemoguć scenarij”.

“Ono što je moguće je pokušaj postizanja regionalne autokracije s većim ovlastima. Sve se više spominje ‚ciparski scenarij‘. I tada bi najveću cijenu platili građani i privrednici RS-a jer ostaju izvan EU/globalnih ekonomskih tokova”, smatra. 

Podsjeća i na realnost u ovoj Dodikovoj tvorevini: “Najveći izazov je dužnička kriza. To je ocijenio i MMF. Entitetski budžet treba skoro milijardu KM do kraja godine, što će se pokušati osigurati rastom domaćeg i inozemnog duga. Sljedeća godina je također izazovna. Još uvijek postoji potencijal zaduživanja, ali je cijena veća i sve teže će doći do priznatih kreditora uslijed blagog političkog pritiska izvana”, ocjenjuje Čavalić.

Ipak zaključuje kako RS neće bankrotirati, ali da će sve teže ispunjavati preuzete obveze, a upitnim smatra unaprjeđenje javnih usluga – zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite itd.

“Iluzija u koju nitko ne vjeruje”

Ekonomist Igor Gavran također smatra kako je RS već u nezavidnoj situaciji jer se i pri rekordnom proračunskom prilivu sve češće zadužuje po nepovoljnijim uvjetima, a vraćanje dugova postaje sve teže. Navodi nedavnu situaciju kad je zbog pomirenju obveza temeljem duga na Bečkoj burzi došlo do kašnjenja redovitih proračunskih obveza pa i isplata plaća.

On povlači usporedbu i s Brexitom gdje je čak i neusporedivo snažnije britansko gospodarstvo pretrpjelo goleme gubitke odlaskom iz europskog tržišta: “Očekivati da minijaturni entitet, mikroskopskog ekonomskog potencijala, ionako slabe ekonomije kao što je BiH, može brzo i uspješno neovisno funkcionirati je potpuna iluzija u koju vjerojatno ne vjeruju ni oni koji ju deklarativno zagovaraju”, pojašnjava on.

Osvrće se i na suspenziju projekata financiranih od Njemačke, ali i drugih država kao i svojevrsno stavljanje RS na ‘crnu listu’, što je umanjilo atraktivnost za strana ulaganja i povećalo percepciju rizika za potencijalne ulagače.

Ekonomskim poteškoćama RS-a tu nije kraj jer je, kako navodi, već izgubila stotine milijuna eura grantova i povoljnih kredita, a dugoročno puno više, od potencijalnih ulaganja koja se neće realizirati i dugoročnih, pozitivnih učinaka suspendiranih projekata.

Smatra kako RS ne bi mogla podnijeti dodatne rashode i da je neovisno funkcioniranje i preuzimanje svih nadležnosti, institucija i zaposlenih s državne razine i uspostava novih – potpuno neizvodivo.

“U tom nemogućem scenariju nema elementarnog ekonomskog potencijala i u rekordnom roku bi završila u bankrotu i raspadu sustava, a iseljavanje stanovništva koje je odavno masovno, poprimilo bi razmjere egzodusa”, zaključuje Gavran. U retorici koja se čuje u Banja Luci se može vjerovati kako bi onda Beograd trebao uskočiti kao potpora posrnulom gospodarstvu RS  – ali je veliko pitanje bi li to mogao i uopće htio. Utoliko i Gavran tu ishod prije procjenjuje kako je jedini realni ishod slom RS.

(Pre)opasan potez čak i za Srbiju

Ekonomist i urednik stručnih portala Siniša Vukelić procjenjuje slično. Podsjeća kako se oko 70 posto proračuna RS puni od neizravnih poreza, napominje da bi entitet ostao bez prihoda od PDV-a, carina, trošarina, povjerenja kompanija u eventualno novi sustav itd.

Spread the love
POVEZANI ČLANCI

OTKRIVAMO: Evo šta znači pjesma koju Selma izvodi dok pokazuje DVOGLAVOG ORLA! (VIDEO)

Pjevačica Selma Bajrami je svojim nastupom i izvođenjem pjesme "Valle Kosovare" izazvala burne reakcije, naročito među djelom srpske javnosti zbog pokazivanja silmbola tzv. "Velike...

Hamas pozvao Elona Muska da posjeti Gazu

Višerangirani zvaničnik palestinske militantne organizacije Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera Elona Muska da posjeti Pojas Gaze kako bi vidio...

Video / Opet drama na autoputu: Prevrnuo se kamion blizu Sarajeva

Nakon što su u prethodna dva dana zabilježena dva sudara na autoputu kod Sarajeva, večeras je došlo do nove drame.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJGLEDANIJE

OTKRIVAMO: Evo šta znači pjesma koju Selma izvodi dok pokazuje DVOGLAVOG ORLA! (VIDEO)

Pjevačica Selma Bajrami je svojim nastupom i izvođenjem pjesme "Valle Kosovare" izazvala burne reakcije, naročito među djelom srpske javnosti zbog pokazivanja silmbola tzv. "Velike...

Hamas pozvao Elona Muska da posjeti Gazu

Višerangirani zvaničnik palestinske militantne organizacije Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera Elona Muska da posjeti Pojas Gaze kako bi vidio...

Video / Opet drama na autoputu: Prevrnuo se kamion blizu Sarajeva

Nakon što su u prethodna dva dana zabilježena dva sudara na autoputu kod Sarajeva, večeras je došlo do nove drame.

Iranci objavili snimak kako njihovi dronovi prate američki nosač aviona

Iran je objavio snimak u kojem se može vidjeti kako njihovi dronovi prate flotu koju čini nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower...
Spread the love