12.7 C
Sarajevo
10/02/2023
Naslovnica Vijesti Crna Hronika Kako je Kristijan Marić razotkrio respiratorsku mafiju: Realna cijena im je bila...

Kako je Kristijan Marić razotkrio respiratorsku mafiju: Realna cijena im je bila 1,5 miliona eura

Federalni premijer Fadil Novalić osuđen je prvostepeno na četiri, bivši direktor FUCZ Fahrudin Solak na šest, a vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora za kupovinu 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Jedno od najupečatljivijih ročišta u aferi “Respiratori” bilo je krajem 2021. godine kada je Mostarac Kristijan Marić, koji je sarađivao sa Fikretom Hodžićem, uz imunitet Suda, razotkrio u potpunosti ovu grupu. On je ispričao na koji način su sporni respiratori nabavljeni.

Marić je tada objasnio da je on osnivač Udruženja „Mreža mladih“, putem kojeg su se mladi poduzetnici bavili kupoprodajom roba i usluga, a uglavnom je Marić posredovao u tim kupoprodajama.

Njega je krajem marta 2020. godine u vrijeme pandemije koronavirusa kontaktirao Fikret Hodžić i raspitivao se o kupovini medicinskih sredstava i opreme. Marić kaže da je stekao dojam, prema objašnjenju Fikreta Hodžića, da je on čovjek iz Vlade FBiH a interesirao se, između ostalog, za kupovinu respiratora.

Komunikacija s premijerom

 

Kada mu je Marić objašnjavao šta mu je sve potrebno za dozvole i druge dokumente za uvoz respiratora i kada je rekao da država također mora dati garancije, Hodžić mu je kazao da je to sve sređeno, odnosno da on komunicira s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i da će mu premijer pomoći sa svim dozvolama.

Marić je posredovao između Fikreta Hodžića i firme “Srebrena malina” sa firmom Borne Cicera “Exotrade” za kupovinu respiratora HCVE-003. Ugovor nije realiziran jer u međuvremenu ta vrsta respiratora više nije bila dostupna za prodaju. Ti uređaji su, prema objašnjenju Kristijana Marića, bili mnogo jači i skuplji od respiratora ACM-812 A, za koje se Hodžić također interesirao.

Marić je također ispričao da je u “Mreži mladih” sarađivao i sa Sanjom Lekić iz Crne Gore i njenom firmom „BTL medical Montenegro“ koja je imala problem sa Srbijom zbog isporuke respiratora ACM-812A. Srbija je zahtijevala 300 ovih respiratora, ali je kasnije zbog njihove neisporuke firma iz Srbije „Sinopharm“ raskinula ugovor sa Sanjom Lekić te je Srbija zahtijevala povrat novca, a radilo se o 3,9 miliona eura, koliko je Lekić već bila uplatila Kinezima za 200 respiratora.

Pakleni plan

Marić je ispričao da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji, a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH.

Naknadno su shvatili da moraju uključiti i Fireta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen.

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 miliona KM, a Marić je objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 miliona eura.

Planirana još jedna nabavka

Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 miliona eura.

Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 miliona maraka. Fikret Hodžić je, kako je naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana.

Kristijan Marić je tada potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva garantna pisma za obje vrste respiratora a također mu je poznato da je garantno pismo pisao i ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana.

On je također tada potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: “Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite”.

Marić je također iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod Kineza da sačine lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A. Riječ je o osobi koja je bila na čelu FK Željezničar.

BONUS VIDEO: Izricanje presude Novaliću i ostalim.

POVEZANI ČLANCI

Konaković: Dodik je kukavica, ne smije da iskorači u nešto nepoznato – kompromis i dijalog

Bosna i Hercegovina stoji bolje nego ikad stoji, ima više prijatelja na međunarodnoj sceni koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu...

Tužilaštvo TK traži pritvor za ubicu Emina Mustafića: Karahmet sa još dvije osobe mu ušao u stan i htio se fizički obračunati

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Emina Mustafića (31)...

Pokrenuta inicijativa za izradu edukativnog materijala: Djeca će u školama učiti o opsadi grada

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, pokrenuo je inicijativu da se izradi...

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJGLEDANIJE

Sejo Brajlović otkrio detalje o velikom restoranu na Baščaršiji: “Biće alkohola, biće kao na Skadarliji. Idemo ka Evropi”

Legendarni ugostitelj Sejo Brajlović, govorio je za Source.ba portal. Tokom razgovora smo se dotakli nekoliko tema – od restorana...

Konaković: Dodik je kukavica, ne smije da iskorači u nešto nepoznato – kompromis i dijalog

Bosna i Hercegovina stoji bolje nego ikad stoji, ima više prijatelja na međunarodnoj sceni koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu...

Tužilaštvo TK traži pritvor za ubicu Emina Mustafića: Karahmet sa još dvije osobe mu ušao u stan i htio se fizički obračunati

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavilo prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Emina Mustafića (31)...

Tajni dokumenti otkrili američki plan za Ukrajinu

DUŽNOSNICI administracije američkog predsjednika Joea Bidena mnogo su više zabrinuti zbog korupcije u Ukrajini nego što javno priznaju, sugerira povjerljivi strateški dokument...