1.6 C
Sarajevo
11/29/2023
Naslovnica Vijesti BiH Mijatović: Od 1. januara minimalna plata u FBiH hiljadu KM

Mijatović: Od 1. januara minimalna plata u FBiH hiljadu KM

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sudjeluje na međunarodnoj konferenciji „CORE Days 2023: Growing Smart and Green – Local, Regional, European”, koja je u utorak otvorena u Kotoru, a na kojoj je najavio da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu plaću u regiji.

– Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja – rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

Evropske prakse

On smatra kako je predstavnicima jedinica lokalne samouprave nekada teško implementirati neke stvari koje se donose na većim nivoima.

– Sve ono što je dobra praksa u jednoj državi, ponekad je to teško implementirati u drugoj državi, onda i te evropske prakse je također nekada teško adaptirati na naše uvjete, ali to su realni izazovi koji nam za obavezu daju da spremni dočekamo budućnost – izjavio je federalni ministar te dodao kako je krajnji cilj svih država zapadnog Balkana ulazak u EU, iako se nekada nemaju pozitivna iskustva ili se iz Brisela šalju „ne tako pozitivne poruke.”

Posebno je naglasio kako je za regiju bitna saradnja.

– Ovakve platforme su sjajna priprema za sve što nas čeka kad je u pitanju EU, one koriste nama samima i našim zemljama. Ekonomski izazovi koje živimo i koji nemaju veze s nama, od ratova, inflacija i ostaloga, ostavit će efekta po naše ekonomije i to je dodatan razlog da moramo još bolje sarađivati, kako unutar naših zemalja dizanjem standarda, ali i međusobno – poručio je Mijatović.

Ekonomski razvoj zapadnog Balkana

CORE Days konferencija se bavi lokalnim ekonomskim razvojem zapadnog Balkana, a na ovogodišnjoj konferenciji okupio se veliki broj predstavnika vlasti, poduzetnika i međunarodnih predstavnika koji raspravljaju o ekonomiji, klimatskim promjenama, ekologiji, digitalizaciji, održivosti i ostalim temama.

Glavni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Mathieu Mori smatra kako je korištenje „zelenijih” i ekološki prihvatljivijih pristupa veoma bitna za borbu protiv klimatskih promjena.

– Vijeće Evrope smatra kako više ne možemo misliti „zeleno”, ako ne mislimo lokalno niti misliti lokalno ako ne mislimo „zeleno”, lokalne i regionalne vlade imaju ključnu ulogu u rješavanju klimatskih promjena – istaknuo je Mori.

Na konferenciji je izložio što bi jedinice lokalne samouprave trebale učiniti po tome pitanju.

– Jedinice lokalne samouprave trebaju ponovno razmotriti politike organizacija u mnogim slučajevima, strategije moraju biti više održivije te postati pokretačka sila promjena, mogu su kreirati administracije i usluge koje bi koristile digitalizaciju i umjetnu inteligenciju za održive gradove koje integriraju pametnu mobilnost, pametno raspolaganje otpadom i pametno korištenje vode – kazao je Mori te dodao kako je na vodstvima lokalnih, regionalnih i viših nivoa jedna historijska odgovornost za borbu protiv klimatskih promjena.

Cijena zaostajanja

Ispred regionalnog sekretarijata CORE Partnershipa govorila je Violeta Jovanović, koja je istaknula kako su mnogi globalni procesi „pretekli” Balkan te kako svi zajedno plaćamo cijenu tog zaostajanja.

– Značajno je da međunarodna zajednica podrži rad našeg partnerstva i tako omogući razvoj i primjenu evropskih rješenja kao suštinski put ka eurointegracijama. Kroz CORE Partnership mrežu, u koju spadaju sve zemlje zapadnog Balkana i Hrvatska kao EU članica, stvaramo bolje uvjete za život i rad više od 20 miliona i preko milion biznisa. Uz nacionalne reforme, lokalne nivoe su od početka u fokusu naše regionalne misije i to kroz program certifikacije gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE (Business Criendly Certification South East Europe), koji se uspješno provodi od 2012. godine – izjavila je Jovanović.

Kako kaže, riječ je o prvom regionalnom standardu za ocjenu i unaprijeđenje uvjeta poslovanja i za investiranje na lokalnoj razini.

– Kako bi se zavrijedio ovaj certifikat, kojim se dokazuje da se ekonomiji i građanima pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima, općine i gradovi trebaju da ispune više od 60 zahtjevnih kriterija. Od njih se očekuje da strateški pristupaju svom razvoju, da imaju urede koji se bave lokalnim razvojem, efikasan sistem za izdavanje dozvola i transparentne takse i naknade. Od ove godine posebnu pažnju dajemo digitalizaciji, održivom razvoju, zaštiti životne sredine, pokretanju inovacija i eurointegracijama na lokalnom nivou – pojašnjava Jovanović.

Razmjena dobrih praksi

Ona misli ako se razmjenom dobrih praksi može postići više toga.

– Kao primjer, izdvojit ću jednu od najuspješnijih inovativnih reformi koja predstavlja dobar odgovor na probleme tržišta radne snage i sezonskih radnika. Za razmjenu u regiji, uz podršku GIZ-a, nudimo online aplikaciju i elektronski sistem prijave sezonskih radnika u turizmu, poljoprivredi, građevini, kao efikasan odgovor na manjak radne snage koji pogađa sve ekonomije zapadnog Balkana – otkriva Jovanović.

Veliki značaj BFC SEE certifikata potvrdila je i Senka Jujić, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

– Koji je značaj BFC SEE certifikata govori činjenica da je za dobivanje istog nužno ispuniti 10 kategorija različitih uvjeta i preko 60 podkriterija. Veza između ekonomije i lokalne samouprave treba da se ogleda u partnerstvu. Ovaj certifikat je pokazatelj da je u jedinicama lokalne samouprave povoljno poslovno okruženje i da su one atraktivna lokacija za ulaganja, kako domaćim tako i stranim investitorima – misli Jujić.

Posebno je naglasila kako Vlada Republike Srpske podržava ovu certifikaciju.

– Čak je 16 jedinica lokalne samouprave ostvarilo BFC certifikat jer su ispunili uvjete na višem nivou. Opredijeljeni smo za razvoj na lokalnom nivou, što govori i činjenica kako je Vlada Republike Srpske u februaru usvojila Strategiju razvoja lokalne samouprave za period 2023. – 2029. godina, gdje smo kroz strateške mjere značajnu pažnju posvetili unaprijeđenju ekonomije i poduzetništva, kao i BFC certifikaciji kako bi se ispunili ovi zahtjevni uvjeti – zaključila je Jujić.

Na kraju svog izlaganja Jujić je uručila BFC SEE certifikat gradovima Srbac i Stanari iz BiH te Nišu i Paraćinu iz Srbije.

Spread the love
POVEZANI ČLANCI

OTKRIVAMO: Evo šta znači pjesma koju Selma izvodi dok pokazuje DVOGLAVOG ORLA! (VIDEO)

Pjevačica Selma Bajrami je svojim nastupom i izvođenjem pjesme "Valle Kosovare" izazvala burne reakcije, naročito među djelom srpske javnosti zbog pokazivanja silmbola tzv. "Velike...

Hamas pozvao Elona Muska da posjeti Gazu

Višerangirani zvaničnik palestinske militantne organizacije Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera Elona Muska da posjeti Pojas Gaze kako bi vidio...

Video / Opet drama na autoputu: Prevrnuo se kamion blizu Sarajeva

Nakon što su u prethodna dva dana zabilježena dva sudara na autoputu kod Sarajeva, večeras je došlo do nove drame.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJGLEDANIJE

OTKRIVAMO: Evo šta znači pjesma koju Selma izvodi dok pokazuje DVOGLAVOG ORLA! (VIDEO)

Pjevačica Selma Bajrami je svojim nastupom i izvođenjem pjesme "Valle Kosovare" izazvala burne reakcije, naročito među djelom srpske javnosti zbog pokazivanja silmbola tzv. "Velike...

Hamas pozvao Elona Muska da posjeti Gazu

Višerangirani zvaničnik palestinske militantne organizacije Hamas Osama Hamdan pozvao je danas američkog milijardera Elona Muska da posjeti Pojas Gaze kako bi vidio...

Video / Opet drama na autoputu: Prevrnuo se kamion blizu Sarajeva

Nakon što su u prethodna dva dana zabilježena dva sudara na autoputu kod Sarajeva, večeras je došlo do nove drame.

Iranci objavili snimak kako njihovi dronovi prate američki nosač aviona

Iran je objavio snimak u kojem se može vidjeti kako njihovi dronovi prate flotu koju čini nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower...
Spread the love