2.7 C
Sarajevo
12/07/2023
Naslovnica Vijesti Regija Opada javna podrška Amerikanaca Izraelu, žele primirje u Gazi i protive se...

Opada javna podrška Amerikanaca Izraelu, žele primirje u Gazi i protive se slanju oružja

Izraelski rat protiv Gaze uznemiruje sve više Amerikanaca koji misle da bi trebalo postići primirje te da SAD ne bi trebale isporučivati oružje Izraelu, pokazuje nova anketa.

Istraživanje Reuters/Ipsos pokazalo je da je samo 32 posto ispitanika reklo da bi “SAD trebale podržati Izrael”. To je pad u odnosu na 41 posto kada je isto pitanje postavljeno u anketi provedenoj 12. i 13. oktobra, samo nekoliko dana nakon izbijanja rata.

Oko 68 posto ispitanika reklo je da se slaže s izjavom “Izrael bi trebao postići primirje i pokušati pregovarati”. Više ljudi, 39 posto, podržava ideju da bi “SAD trebao biti neutralan posrednik”, u poređenju s 27 posto mjesec dana ranije.

Samo četiri posto ispitanika reklo je da bi SAD trebao podržati Palestince, a 15 posto je reklo da SAD uopće ne bi trebao biti uključen.

Iako su SAD bile značajan saveznik Izraela, samo 31 posto ispitanika reklo je da podržava slanje oružja Izraelu, dok se 43 posto protivi toj ideji.

Pad podrške uslijedio je nakon sedmica teškog bombardovanja u Gazi i masovnih prosvjeda koji pozivaju na prekid nasilja.

Pad podrške SAD-a, vidljiv u novoj anketi i među demokratima i među republikancima, a posebno među starijim ispitanicima, uslijedio je nakon višesedmičnih teških izraelskih bombardovanja i kopnenih borbi protiv u Gazi.

Od sedmog oktobra ubijeno je više od 11.000 Palestinaca, oko 40% djece.

Kriza u Gazi izazvala je međunarodno negodovanje koje se posljednjih dana usredotočilo na kolaps medicinske infrastrukture u pretrpanoj obalnoj enklavi. Palestinci zarobljeni unutar najveće bolnice u Gazi u utorak su kopali masovnu grobnicu kako bi pokopali pacijente koji su umrli pod izraelskim okruženjem.

Otprilike tri četvrtine demokrata i polovica republikanaca u anketi poduprlo je ideju o prekidu vatre, što ih je dovelo u sukob s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom koji je odbio pozive arapskih lidera, uključujući Palestince, da izvrše pritisak na Izrael da uspostavi primirje.

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Bidenova administracija je umjesto toga pozvala Izrael da učini sve što je moguće kako bi izbjegao civilne žrtve, nešto što Izrael kaže da radi.

Izrael je do sada odbijao bilo kakve razgovore o provedbi dužih pauza ili primirja, rekavši da bi Hamas to vrijeme iskoristio samo za pregrupisanje i učvršćivanje svojih pozicija.

Kao potencijalno zabrinjavajući znak za Izrael, samo 31% ispitanika reklo je da podržava slanje oružja Izraelu, dok se 43% protivilo toj ideji. Ostali su rekli da nisu sigurni. Potpora slanju oružja Izraelu bila je najveća među republikancima, dok je otprilike polovina demokrata bila protiv.

Za poređenje, 41% ljudi koji su odgovorili na anketu reklo je da podupire slanje oružja Ukrajini u borbi protiv ruske invazije koja traje gotovo 21 mjesec, u usporedbi s 32% koji su bili protiv, a ostali nisu bili sigurni. Kada je u pitanju Ukrajina, podrška slanju oružja bila je jača među demokratima.

Dok je većina umjerenih demokrata u Kongresu dugo podržavala vojnu pomoć Izraelu, neki naprednjaci u Bidenovoj vlastitoj stranci počeli su se pitati treba li postojati veći nadzor, kao i uvjeti povezani s takvom pomoći.

Američki dužnosnici upozorili su da su sredstva za vojnu pomoć Ukrajini pri kraju jer Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom i Senat s demokratskom većinom ostaju u sukobu oko zahtjeva Bidenove administracije za više milijardi dolara pomoći Kijevu.

Anketa Reuters/Ipsos provedena je online i širom zemlje, prikupljajući odgovore 1006 odraslih Amerikanaca. Ima interval vjerodostojnosti, marginu preciznosti, od oko četiri postotna boda.

Spread the love
POVEZANI ČLANCI

Šef HDZ-a 1990 o ubojstvu hrvatskog povratnika: Sve je to posljedica dizanja tenzija

U Bosnii Hercegovini nema kampova za paravojnu obuku niti ćelija islamističkih terorista, ustvrdio je Ilija Cvitanović, predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor...

Slovenski Rocky prijeti Tomislavu Spahoviću: Dolazim da mu završim karijeru

Olimpijska dvorana Zetra će 16. decembra ugostiti veliki borilački spektakl u organizaciji Fight Nation Championshipa, a najiščekivaniji meč je onaj između bh....

Interpol raspisao međunarodnu potjernicu za Milanom Radoičićem

Međunarodna policijska organizacija (Interpol) raspisala je potjernicu za Milanom Radoičićem zbog dešavanja u Banjskoj. Ovu informaciju za kosovske medije...

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJGLEDANIJE

Nakon skandala na KCUS-u: Sindikat traži kaznu za Sebiju Izetbegović jer je pljunula zaštitara

Na KCUS-u ništa novo. Petog decembra tekuće godine, oko 10 sati ujutro Sebija Izetbegović je pokušala ući na kapiju KCUS-a koja je...

Korupcija u Domu zdravlja Kantona Sarajevo: Nalazi ne izgledaju dobro!

Fokus donosi dio nalaza o korupciji: Falsificirane diplome, namještanje konkursa, nezakonito sticanje novca i nekretnina, mutne radnje u laboratoriju

Šef HDZ-a 1990 o ubojstvu hrvatskog povratnika: Sve je to posljedica dizanja tenzija

U Bosnii Hercegovini nema kampova za paravojnu obuku niti ćelija islamističkih terorista, ustvrdio je Ilija Cvitanović, predsjednik povjerenstva parlamenta BiH za nadzor...

Slovenski Rocky prijeti Tomislavu Spahoviću: Dolazim da mu završim karijeru

Olimpijska dvorana Zetra će 16. decembra ugostiti veliki borilački spektakl u organizaciji Fight Nation Championshipa, a najiščekivaniji meč je onaj između bh....
Spread the love